Welkom bij Optimum, uw osteopaat in Utrecht en omgeving

Optimum Osteopathie heeft vestigingen in Utrecht, De Meern en Leusden. Een osteopaat is een eerstelijnszorgverlener, je hebt daarom geen verwijsbrief van de huisarts nodig en kunt direct bij ons een afspraak maken.

 

Wat is osteopathie

Grondlegger van de osteopathie is de Amerikaanse arts Andrew T. Still (1828-1917). Hij ontdekte dat alle weefsels in een gezond functionerend lichaam een bepaalde mate van beweeglijkheid hebben. Maar als de beweeglijkheid van een weefsel vermindert of zelfs wegvalt, leidt dit vrijwel altijd tot klachten. De beweeglijkheid kan verslechteren of verloren gaan door bijvoorbeeld verklevingen of littekenvorming. Maar ook stress kan een verminderde beweeglijkheid tot gevolg hebben. Andrew Still ontwikkelde een methode om de beweeglijkheid van weefsels te testen en blokkades op te sporen én om – alleen met behulp van zijn handen – de beweeglijkheid te verbeteren of geheel te herstellen.

 

Daarom Optimum, osteopaat in Utrecht

 

De status van osteopathie

In Amerika – maar ook in Engeland en Frankrijk – is osteopathie een reguliere behandelmethode. In Nederland zijn we nog niet zover, hier behoort osteopathie vooralsnog tot de erkende alternatieve therapieën. De osteopathie behoort tot de vrije beroepen, in principe mag iedereen zich osteopaat noemen. Daarom zijn er verschillende verenigingen opgericht met leden die officieel erkend worden. De Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO), het Nederlands Register voor Osteopathie (NRO) en de Nederlandse Osteopathie Federatie (NOF) zijn hiervan voorbeelden. De NOF stelt als voorwaarde dat de osteopaat een paramedische vooropleiding heeft, zoals fysiotherapie. De teamleden van Optimum zijn alle door het NOF of NRO erkend.

 

Osteopaat in Utrecht, ook voor u?

Omdat de osteopaat naar het hele lichaam kijkt, kan osteopathie bij heel veel uiteenlopende klachten effectief zijn. We zetten er enkele op een rij:

Baby’s en kinderen kunnen we onder andere helpen bij:

  • Overmatig huilen;
  • Spugen en terugstromend maagzuur;
  • Onjuiste voorkeurshouding;
  • Gedragsproblemen;
  • Concentratiestoornissen;
  • Ontwikkelingsachterstanden;
  • Slecht slapen;
  • Onverklaarde pijnen;
  • Spijsverteringsproblemen.

 

Osteopaat in Utrecht

Naast de vestigingen in De Meern en Leusden heeft Optimum Osteopathie samen met enkele andere zorgaanbieders – waaronder een huisartsenpraktijk en een praktijk voor acupunctuur – ook een vestiging in de binnenstad van Utrecht. Maak direct een afspraak of bel ons als u meer informatie wilt.

 

Weerdsingel Oostzijde 8
3514 AA Utrecht
030 2941017

Routebeschrijving

Veelgestelde vragen Osteopaat Utrecht
Osteopathie is een behandelvorm waarbij met de handen klachten worden verholpen door de natuurlijke lichaamsfuncties te herstellen. De osteopaat is deskundig in de beoordeling van de beweeglijkheid en onderlinge samenhang van alle weefsels van het lichaam. Behandeling richt zich op het verlichten of wegnemen van lichamelijke klachten, zoals rugpijn, nekpijn, hoofdpijn of buikpijn waardoor je je weer optimaal gezond kunt voelen.
Alle osteopaten bij Optimum Osteopathie zijn geregistreerd bij een van de twee kwaliteitsregisters die toezien op de kwaliteit van de osteopaten. Deze registers hebben de veiligheid van patiënten altijd als belangrijkste doel.Bij Optimum Osteopathie sporen we elkaar aan relevante en interessante bijscholingen te doen, om zoveel mogelijk mensen zo goed mogelijk te kunnen helpen. Er zijn korte lijnenen veel intercollegiaal overleg. Kijkt u bij Wie zijn wij? Naar de verhalen van de osteopaten.
Een osteopaat gebruikt voor de behandeling geen medicijnen of apparatuur. De osteopaat werkt uitsluitend met zijn handen. Het is een veilige methode met een lage behandelfrequentie. Onze osteopaten zijn getraind om bewegingsverlies te voelen en te bepalen of dit in relatie staat tot je klachten. De osteopaat behandelt verschillende delen van het lichaam, dus niet alleen de plek waar de klacht zich bevindt. Daarnaast kunt je ondersteunende oefeningen en adviezen krijgen op het gebied van voeding en lichaamsbeweging. In de meeste gevallen is dit voldoende om in enkele behandelingen verlichting van de klachten te geven of dat we de klachten zelfs al daadwerkelijk kunnen wegnemen.Onze osteopaten zijn opgeleid om samen te werken met collega zorgverleners zoals (huis)artsen, fysiotherapeuten (manueel-, sport- en/of bekken), voedingsdeskundigen en voor kinderen bijvoorbeeld specifiek met kinderfysiotherapie.Wist je trouwens dat de meeste osteopaten een (para)medische achtergrond hebben? Een osteopaat is van oorsprong vaak een fysiotherapeut, ergotherapeut, mensendieck- of cesartherapeut. Zo hebben al onze osteopaten een fysiotherapie opleiding genoten en daarna nog een opleiding gevolgd tot osteopaat.
Osteopathie is voor alle leeftijden en bijna alle klachten. We kunnen natuurlijk niet alles, maar vaak kunnen we wel helpen klachten in ieder geval te verlichten. Op de site kunt u vinden welke klachten en aandoeningen we kunnen behandelen.
Ja, dat kan zeker! Dat kan voor uw baby, maar ook voor uzelf! Soms uiten problemen zich niet zo duidelijk of lijken het ‘gewone’ baby probleempjes te zijn waar uw kleintje last van heeft. In andere gevallen kan bijvoorbeeld een bewegingsbeperking voor een vertraagde motorische ontwikkeling gaan zorgen of leermoeilijkheden op latere leeftijd. Het is daarom nooit verkeerd om met uw baby langs de osteopaat te gaan.En voor uzelf geldt dat ook. Vaak zijn klachten een opeenstapeling van kleine bewegingsbeperkingen. Als we die vroeg genoeg behandelen, hoeft het niet tot klachten te komen. We helpen u graag daarbij.
Voor een consult nemen we de tijd. Een consult duurt meestal tot 45 minuten. In sommige gevallen, zoals bij baby’s, bij mensen met een lage belastbaarheid, of als de behandeling al heel goed vordert,  hebben we minder tijd nodig. Dan verkorten we de behandeling tot een half uur meestal.
Meestal evalueren we de behandeling na 3 keer, om te kijken of er voldoende progressie is en er aanleiding is om verder te gaan. Na ongeveer 5 behandelingen zijn de meeste klachten al een heel stuk beter of zelfs weg. Klachten die er al jaren zitten, hebben meer behandelingen nodig. Die zijn vaak hardnekkiger. Het hangt dus erg van de klacht af en van de onderliggende oorzaken.
Bijna iedere dag zijn we of in de morgen vroeg al open, of tot in de avond. Voor een afspraak kunt u online kijken, of de telefoniste bellen op 030 2941017 en 033 4333191. 
Nee, de praktijk is gedurende de werkweek open, ook vaak in de avond. In het weekend zit de praktijk dicht.
Meer informatie over Kinderen Volwassenen Sport Bedrijven